23 augustus 2011

Ondernemers volgens advocaat ongelijk behandelt door Winkeltijdenwet

Categorie: Bestuursrecht

Binnen een gemeente mogen winkeliers ongelijk behandeld worden als het gaat om koopzondagen. Dat volgt uit de Winkeltijdenwet. Dat levert veel rechtszaken op. Ongelijk behandeld worden vinden ook ondernemers niet leuk. Het kan dus zo zijn dat op een of meer locaties in een gemeente winkels op zondag wel open mogen en bijvoorbeeld in het centrum van de gemeente niet.

In Veendam speelde dit. Het College van Beroep voor het Bedrijfleven “heeft nu uitgesproken dat de gemeente onderscheid mocht maken tussen winkels in het centrum van Veendam en winkels daarbuiten. Dat onderscheid is gebaseerd op een rapport en is niet willekeurig. Het College heeft ook uitgesproken dat de gemeente mocht optreden tegen de zondagsopening door aan de exploitant een last onder dwangsom op te leggen. De tien overtredingen waarvoor de gemeente dwangsommen heeft ingevorderd, zijn voldoende bewezen geoordeeld.”

Een supermarkt die wel open ging verloor dus de procedure: “De gemeente Veendam mag de exploitant van supermarkt in winkelcentrum Autorama houden aan de Winkeltijdenwet. Dit betekent dat de supermarkt niet op zondag geopend mag zijn.” De concurrent mag wel open.

Dit is de uitkomst van de beroepen die de exploitant had aangespannen tegen de gemeente. De exploitant wilde dat zijn supermarkt op zondag open mocht zijn, net als de supermarkt in het centrum van Veendam. De gemeente stond dat niet toe. Omdat de exploitant zijn supermarkt toch open deed op zondag, had de gemeente een last onder dwangsom opgelegd. De gemeente heeft vervolgens het maximumbedrag van € 50.000,– aan dwangsommen ingevorderd, vanwege tien overtredingen.”

Ook in Cappelle a.d. IIssel speelt eenzelfde issue. Een bepaald gedeelte van de gemeente mag wel 16x open. Het centrum krijgt echter slechts toestemming voor 5 koopzondagen. De ondernemers voelen zich ongelijk behandelt en benadeelt. De (ongelukkige) Winkeltijdenwet laat deze ongelijke behandeling op koopzondagen toe. Bekijk ook: http://koopzondagdiscussie.wordpress.com/