1 mei 2020

Autoriteit Persoonsgegevens en het verzamelen van biometrische en gezondheidsgegevens van werknemers

Categorie: Bestuursrecht

Autoriteit Persoonsgegevens en het verzamelen van biometrische en gezondheidsgegevens van werknemer

In een nieuwsbericht van 30 april meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat zij een recordboete van EUR 725.000 heeft opgelegd aan een bedrijf dat vingerafdrukken van haar werknemers maandenlang heeft opgeslagen en gebruikt voor aanwezigheids- en tijdsregistratie. Vingerafdrukken zijn namelijk biometrische gegevens en deze vallen onder de categorie bijzondere persoonsgegevens.

Een paar dagen eerder heeft de AP in een nieuwsbericht aangegeven dat het werkgevers niet is toegestaan om, in tijden van de coronacrisis, de lichaamstemperatuur van werknemers op te meten voordat zij naar binnen mogen, hoewel dit (naar het schijnt) al regelmatig gebeurt.

In beide gevallen gaat het om biometrische gegevens, of gezondheidsgegevens die vallen onder bijzondere persoonsgegevens die worden verzameld door een partij die in een gezagsverhouding staat tot de partij die deze gegevens af staat.

Bij veel partijen leeft de gedachte dat met toestemming van (in de meeste gevallen) de werknemer dit toch zou mogen. In praktisch alle gevallen is dit niet zo. In een arbeidsrelatie is namelijk geen sprake van gelijkwaardigheid. Gegeven toestemming is nooit geheel vrijwillig of zonder (mogelijke) druk tot stand gekomen.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, zegt hierover het volgende:

‘We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden.’

De AP alsmede de AVG, zijn dus duidelijk hierover. Kijk enorm uit wanneer biometrische gegevens (vingerafdrukken, gezichtsscans, stem authenticatie, etc.) of gezondheidsgegevens in een gezagsverhouding worden verzameld en gebruikt. Zonder grondslag, waarvan toestemming er zeer waarschijnlijk geen is, kan dit leiden tot hoge boetes, zoals ondervonden door het bedrijf dat vingerafdrukken heeft verzameld terwijl zij zelfs nog de mogelijkheid boden, zo zeggen ze zelf, om met een druppel ingang te verkrijgen.

Heeft u vragen over de gegevensverzameling die plaatsvindt bij uw bedrijf, dan kunt u contact opnemen met Thomas Kriense, privacy advocaat bij Blenheim.