11 oktober 2022

Coöperatie Laatste Wil | Veel aandacht voor laatste wil proces

Categorie: Procesrecht

Dit artikel is op 11 oktober 2022 gepubliceerd op de website van Coöperatie Laatste Wil (CLW). Collega Mark van Weeren en Martyn Schellekens stonden CLW bij in deze zaak.

Of het een historische dag was, zal nog moeten blijken. Maar het is maandag 10 oktober zeker gelukt om aandacht te vragen voor het recht op zelfregie bij het eigen levenseinde. Die dag vond namelijk het langverwachte Laatste Wil Proces tegen de Staat plaats. De rechtbank doet uiterlijk 14 december uitspraak.

CLW en 29 mede-eisers hebben de rechter gevraagd zich te buigen over de rechtmatigheid van de wijze waarop de Staat hulp bij zelfdoding verbiedt. Hiermee wordt zelfbeschikking bij het eigen levenseinde namelijk een schijnrecht: naasten worden onnodig gecriminaliseerd en laatste-wil-middelen die een humane dood mogelijk maken, zitten achter slot en grendel.

Naast enkele belangstellenden in de rechtszaal, verzamelden ongeveer 300 CLW-leden zich in hotel NH Den Haag. Zij volgden het proces via een livestream, met juridische duiding van advocaten Mark van Weeren en Emiel van Reydt. In de middag liep een grote groep van het hotel naar het Paleis van Justitie om daar symbolisch een hoed af te nemen. Hiermee werd eer betoond aan iedereen die heeft geleden onder de onverkorte handhaving van het verbod op hulp bij zelfdoding. Hierbij was veel pers aanwezig; onder andere TrouwHet ParoolNU.nlnos.nlde VolkskrantRTLNieuwsde Stentor en andere media hebben aandacht aan het proces besteed.