22 september 2022

De Telegraaf | Pak aan de wilgen

Categorie: Bedrijfsovername

Dit artikel is gepubliceerd op in zowel de papieren versie als de website van De Telegraaf. Het artikel is geschreven als terugblik op het Overnamediner 2022. Het jaarlijkse evenement van Blenheim waarbij wij met onze relaties en investeerders begeleidde transacties vieren en partijen informeel aan elkaar introduceren.

“Kijk, je kunt precies ons kantoor zien”, wees advocaat Arjen Paardekooper op de zestiende verdieping van de A’damtoren naar het voormalig onderkomen van rederij Goedkoop aan de overkant van het IJ. „Op de eerste verdieping waren de woningen van de sleepbootkapiteins.”

De gasten van het jaarlijkse ’Overnamediner’ van Blenheim Advocaten genoten van het uitzicht en de ondergaande zon in het voormalige Shellhoofdkwartier, waarin een hotel, restaurants en een nachtclub zitten. Partner Paardekooper wees hen in zijn toespraak op zijn kleding, een jasje zonder dasje. „Sinds ik keurig in het pak op een bijeenkomst verscheen waarop zelfs de hoogste baas met een open boord en op sneakers rondliep, heb ik mijn pakken aan de wilgen gehangen”, vertelde hij. De aanwezige mannen, die op één na evenmin een das droegen, knikten begripvol.

Ook door het vele thuiswerken zijn dassen en kostuums minder in trek. „Geen wonder dat eigenaar Fokke de Jong 35 miljoen euro eigen vermogen in Suitsupply heeft moeten steken”, constateerde de Blenheim-partner, wiens kantoor onder andere is gespecialiseerd in overnames, zoals de overname van Wibra door de eigen directie. Hij raadde de banken aan hun deuren maar te sluiten aangezien de bedrijfsfinanciering volgens hem steeds meer gebeurt met private equity en privévermogen. „Zelf lenen ze niets meer uit.”

Uiteraard ging het gesprek aan de tafels vol ondernemers over Jumbotopman Frits van Eerd die is ondervraagd in een witwaszaak. Communicatiestrateeg Jeroen Sparrow, die de Brabantse supermarktketen tot zijn klantenkring mag rekenen, kon zijn verontwaardiging hierover niet onderdrukken. „We weten niet wat er aan de hand is maar de behandeling van Frits is schandalig. Je zult zien dat er niks aan de hand is maar zijn reputatie is toch beschadigd.” Ook horecatycoon Won Yip leefde met de supermarktbaas mee maar vertelde ook een anekdote: „Toen de Jumbo-medewerkers in Brabant gisteren gingen eten, bestelden ze water en brood. ’Dat eet onze baas nu ook’, zeiden ze.” Zijn disgenoten konden er smakelijk om lachen.

Onderneemster Kirsten Goes vertelde de aanwezigen hoe zij met haar bedrijf Two Birds directeuren voorziet van een tegenspeler die hen bij de les houdt, tegenspreekt en de organisatie bestuurt. „Zo kunnen zij zich concentreren op de visie en de richting van hun bedrijf”, legde zij uit.

„Onze generatie begint allang geen shoarmatent meer”, grapte zorgondernemer Suleyman Gogus, die met zijn bedrijf Sensa Zorg rekening houdt met de culturele achtergrond van zijn klanten. „Ik neem vooral mensen van etnische minderheden aan. Er is zoveel multicultureel, maar onontdekt talent.”

De jonge onderneemster Sarah van Seumeren uit Zaltbommel zorgt dat heftruckchauffeurs op een troon zitten dankzij haar elektrisch verstelbare stoelen. „Ze hebben een geheugen dus ze vormen zich automatisch naar de voorkeuren van de ingeprogrammeerde gebruiker”, vertelde de 34-jarige moeder van twee kinderen, die het toepasselijk Trone Seating geheten bedrijf bestiert met haar vader. „Het is laat, terwijl ik altijd vroeg opsta om met mijn kinderen te ontbijten”, zei ze bij het afscheid.