24 oktober 2022

FD | Rechter: Great Property Experience moet tonnen terugbetalen aan ‘misleide’ deelnemers

Categorie: Procesrecht

Dit artikel is op donderdag 20 oktober gepubliceerd op de website en de papieren editie van het FD. Collega Thomas Kriense is advocaat van de gedupeerde groep ex-deelnemers, die door de rechter in het gelijk zijn gesteld.

Vastgoedcursusbedrijf Great Property Experience (GPE) moet meer dan een half miljoen euro terugbetalen aan een groep ex-deelnemers. De onderneming die mensen bedragen tot €20.000 liet betalen voor toegang tot een exclusief netwerk van vastgoedbeleggers, heeft klanten misleid.

Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag bepaald in een zaak aangespannen door een claimgroep van 44 ex-deelnemers. Zij eisten hun inleg terug omdat GPE beloftes niet nakwam. Het bedrijf van directeur Pieter Monsma spiegelde potentiële klanten voor dat zij toegang kregen tot een exclusieve marktplaats voor vastgoed met talloze beleggingspanden ‘onder de marktprijs’.

Uit publicaties van het FD en informatie van de claimgroep bleek dat dit aanbod in werkelijkheid nihil was. Daarom heeft GPE zich schuldig gemaakt aan ‘misleidende handelspraktijken’, stelt de rechter in een niet-gepubliceerd vonnis in handen van het FD.

Op verkeerde been gezet

GPE stelde voor de rechter dat het slechts ‘overdrijvingen of aanprijzingen’ deed, maar de rechter wees dat resoluut af. GPE heeft klanten ‘op het verkeerde been gezet’ door ze voor te houden dat zij toegang zouden krijgen tot ‘een hele hoop huisjes’ en er al voor €22 mln vastgoed op het platform stond. Het aanbod bleef uit, en betrof bovendien veel Engels vastgoed. GPE communiceerde dat het voornamelijk Nederlandse panden zouden zijn.

‘Mijn doel was een uitspraak te forceren waarin zou staan dat dit geen manier is om geld te verdienen’, zegt ex-GPE-deelnemer en initiatiefnemer van de claimgroep Paul Verheijden. Hij is tevreden met de uitspraak. ‘Dit is een ziek verdienmodel en er moesten een paar mensen zijn die dit aankaarten.’

De uitspraak is ‘erg teleurstellend’, zegt GPE-advocaat Rolf Woltinge. Hij vindt de uitspraak op bepaalde punten ‘erg eenzijdig’ en sluit een hoger beroep niet uit.

Financiële vrijheid

Bij GPE kunnen beleggers aan allerlei vastgoedcursussen deelnemen. Oprichters Monsma en Frank Bakker stelden onder meer in wervingsfilmpjes op sociale media dat zij deelnemers wilden ‘inspireren’ en leren ‘financiële vrijheid’ te behalen via het beleggen in vastgoed. Daarbij spraken ze ook jongeren zonder beleggingservaring aan.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich al langer zorgen over de groeiende groep ‘finfluencers’ die via sociale media beleggingsadvies geven of mensen overhalen deel te nemen aan cursussen. De toezichthouder ontvangt vaker klachten van mensen die door het opvolgen van onlineadviezen geld zijn kwijtgeraakt.

Snijdt geen hout

GPE-directeur Monsma sprak in het verleden tegen dat zijn bedrijf focust op beleggingen in onroerend goed. ‘90% komt om een ander leven te leiden’, zei hij. De rechter laat er echter geen misverstand over bestaan dat het doel van een GPE-lidmaatschap ‘gericht is op het kopen van vastgoed’.

De rechter stelt in het vonnis ook dat GPE een resultaatsverplichting had om vastgoed aan te bieden op een marktplaats voor deelnemers. Dat GPE stelt dat er minder huizen op het platform kwamen vanwege de coronacrisis, snijdt volgens de rechter ‘ook geen hout’. Veel coronamaatregelen waren al van kracht toen GPE beloftes over het aanbod deed.

GPE moet nu de inleg terugbetalen van deelnemers die een zogeheten Black Badge-lidmaatschap kochten. Of het bedrijf dit bedrag — ruim €591.000 — kan terugbetalen is nog de vraag. GPE raakte na de rechtszaak in financiële problemen, omdat de aanwas van nieuwe klanten uitbleef. Medeoprichter Bakker vertrok bij GPE, na een ruzie met compagnon Monsma.

Om hun compensatie veilig te stellen, liet de claimgroep eerder al beslag leggen op vastgoed van het bedrijf. GPE-advocaat Woltinge wil niet ingaan op de vraag of de onderneming genoeg geld heeft om claimanten terug te betalen. ‘Dit heeft natuurlijk wel zijn weerslag op de organisatie’, zegt hij.