21 augustus 2024

Het succes van Nederlandse WHOA-regelingen bij internationale herstructureringen

Categorie: Faillissementsrecht, Ondernemingsrecht, WHOA

In een eerdere blog bespraken we de gebondenheid van buitenlandse schuldeisers aan de Nederlandse openbare WHOA-procedure. Binnen de Europese Unie wordt deze procedure automatisch erkend, maar in andere landen buiten de EU is de erkenning afhankelijk van de daar geldende internationale rechtsregels en uitzonderingen. Toch hebben de ondernemingen Vroon en Diebold Nixdorf succesvol gebruik gemaakt van de WHOA bij een internationale herstructurering. In deze blog kijken we naar hoe dit zich in de praktijk heeft vormgegeven.

Gecombineerde akkoordprocedures in het Verenigd Koninkrijk

Vroon, een Nederlandse rederij met een vloot van ongeveer 100 zeeschepen, had financiële problemen, vooral met haar offshore-schepen. De zeeschepen werden gefinancierd door verschillende banken met verschillende zekerheden, waaronder naar Engels recht. Een akkoord maakte herstructurering van de schulden en het splitsen van de groep in twee delen mogelijk: een deel bleef in bedrijf en het andere deel werd geleidelijk afgebouwd door verkoop van de schepen. De schuldeisers kregen uiteindelijk 95,09% van de aandelen.

Omdat Vroon ook schulden had onder Engels recht, moest het bedrijf naast de WHOA-procedure ook een Engelse Scheme of Arrangement gebruiken. Dit was nodig vanwege de “Gibbs Rule“, een Engelse regel die zegt dat schulden die onder Engels recht vallen, niet kwijtgescholden of gewijzigd kunnen worden, zonder instemming van schuldeisers met verplichtingen naar Engels recht. Om te voorkomen dat dergelijke niet-instemmende schuldeisers van schulden onder Engels recht zich blijven verhalen op activa in Engeland, dwong de Gibbs Rule Vroon om naast het WHOA-plan ook gebruik te maken van het Engelse Scheme of Arrangement.

De combinatie van de WHOA met de Engelse Scheme zorgde ervoor dat de herstructurering ook in Engeland werd erkend en effectief kon worden uitgevoerd. Het Engelse Hooggerechtshof keurde deze aanpak goed, wat laat zien dat de WHOA succesvol gecombineerd kan worden met lokale procedures zodat buitenlandse schuldeisers toch gebonden zijn.

Erkenning van de WHOA-procedure in de Verenigde Staten

Diebold Nixdorf, een Amerikaanse fabrikant van geldautomaten, gebruikte de WHOA-procedure gecombineerd met de Amerikaanse Chapter 11-procedure, voor een herstructureringsplan. Om de WHOA ook in de VS erkend te krijgen, maakte Diebold Nixdorf gebruik van de Amerikaanse erkenningsprocedure Chapter 15.

De Amerikaanse rechtbank overwoog dat de WHOA verschillende kenmerken deelt met de Amerikaanse Chapter 11 en dat de WHOA-procedures alle kenmerken vertonen van collectieve gerechtelijke procedures. Aangezien de procedure essentieel zou zijn voor de wereldwijde herstructurering van Diebold Nixdorf, en gezien het feit dat het Centre of Main Interest (COMI) van de betreffende Diebold-dochteronderneming in Nederland ligt, werd de WHOA-procedure erkend als een ‘buitenlandse procedure volgens de Amerikaanse faillissementswet. Dit maakt de WHOA een effectief middel voor wereldwijde herstructureringen, ook in de VS.

Het belang van de internationale erkenning

De ervaringen van Vroon en Diebold Nixdorf laten zien dat de Nederlandse WHOA-regeling succesvol kan worden gebruikt voor internationale herstructureringen. Binnen de EU wordt de WHOA automatisch erkend, maar buiten de EU kan het nodig zijn om deze met nationale regelgeving te combineren om zo buitenlandse schuldeisers aan de Nederlandse openbare WHOA-procedure te binden. Deze voorbeelden laten zien dat een WHOA-akkoord, mits goed toegepast, een krachtig instrument is voor bedrijven die ook met buitenlandse schuldeisers te maken hebben.

Blenheim adviseert ondernemers, nationaal en internationaal

Mocht u vragen hebben over de WHOA of andere onderwerpen rondom faillissementen en herstructureringen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de advocaten van Blenheim. Wij helpen u graag!