De gemeente Amsterdam heeft een nieuw horecabeleid gepresenteerd dat de regels voor horecazaken in de stad ingrijpend zal veranderen. Dit beleid, oorspronkelijk gepland voor enkele jaren geleden maar vertraagd door onder andere de coronapandemie, is erop gericht de leefbaarheid van de stad te verbeteren. De belangrijkste veranderingen gaan over de categorisering van horecagelegenheden, aangepaste openingstijden en nieuwe regels voor terrassen.
Nieuwe categorisering van horeca
Door te kijken naar welke activiteiten er worden uitgevoerd en de invloed daarvan op de buurt, komt er een indeling van horecazaken in zwaartecategorieën:
- Lichte horeca: koffiezaak, lunchroom, ijssalon
- Reguliere horeca: brasserie, bistro, restaurant
- Reguliere horeca-fastfood: snackbar, grillroom, cafetaria (apart benoemd binnen de reguliere categorie)
- Middelzware horeca: bar, café, cocktailbar
- Zware horeca: discotheek, nachtclub, zaalverhuur, studentenverenigingen
Elke horecazaak in de stad krijgt een label toegewezen binnen deze nieuwe structuur. Bestaande zaken blijven op hun huidige locatie, maar kunnen te maken krijgen met aangepaste openingstijden.
Aangepaste openingstijden horeca Amsterdam
In het huidige beleid worden openingstijden bepaald door de APV, regels die de gemeente kan opzetten voor zaken en gebieden. Met de komst van de nieuwe labels, worden ook de openingstijden voor de horecazaken aangepast. De vuistregel: hoe zwaarder de categorie, hoe langer de openingstijden. De nieuwe regels brengen dus striktere sluitingstijden met zich mee, waarbij de zwaarte van de horeca bepaalt hoe lang een zaak open mag blijven:
- Lichte horeca: 06.00 – 22.00 uur
- Reguliere horeca (inclusief fastfood): 07.00 – 01.00 uur (week), 02.00 uur (weekend)
- Middelzware horeca: 07.00 – 01.00 uur (week), 03.00 uur (weekend)
- Zware horeca: 09.00 – 04.00 uur (week), 05.00 uur (weekend)
Een belangrijke verandering is dat fastfoodzaken een uur eerder moeten sluiten dan voorheen. Wel is er een nieuwe maatwerkontheffing geïntroduceerd, waarmee fastfood- en zware horecazaken langer open mogen blijven. Deze ontheffing geldt voor vijf jaar en kan aangevraagd worden als er aantoonbare behoefte is aan langere openingstijden. Andere horecazaken kunnen onder bepaalde voorwaarden een ontheffing aanvragen om incidenteel langer open te blijven. Middelzware horeca kan maximaal twaalf keer per jaar een ontheffing krijgen, waarbij er minimaal zes dagen tussen de aanvragen moeten zitten. Zware horeca en fastfoodzaken kunnen ook maximaal twaalf keer per jaar een ontheffing aanvragen. Voor overige horecazaken geldt een maximum van vijf keer per jaar.
Nieuwe terrasregels Amsterdamse horeca
Naast de openingstijden verandert ook de regelgeving rondom terrassen. Voortaan is er een verplichte vergunning nodig voor het exploiteren van een terras. Deze vergunning beoordeelt de haalbaarheid en de impact van een terras op de omgeving, inclusief overlast door stemgeluid. Bestaande terrassen krijgen automatisch en kosteloos deze vergunning, waarbij de huidige voorschriften van toepassing blijven. Een andere belangrijke verandering is de afschaffing van de ‘tropische terrassen’. Dit waren tijdelijke terrasuitbreidingen die vanwege de drukte in de stad niet langer worden toegestaan.
Daarnaast moeten incidentele terrasactiviteiten voortaan worden gemeld bij de gemeente, waar voorheen een evenementenvergunning volstond.
Stadsdelen krijgen de ruimte om extra regels op te stellen, bijvoorbeeld door openingstijden per gebied verder te beperken, strengere eisen te stellen voor terrassen en horeca bij winkels, en aanvullende handhaving in te zetten in gebieden met een hoge horecadichtheid.
Wanneer gaat dit beleid in?
De gemeenteraad moet nog stemmen over het nieuwe horecabeleid. Als het plan wordt goedgekeurd, treden de regels in verschillende fasen in werking:
- Eind 2025: Juridische regelingen worden aangepast, inclusief het omgevingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bewoners en ondernemers krijgen de kans om te reageren voordat de gemeenteraad de nieuwe regels vaststelt.
- Begin 2026: De nieuwe terrasvergunningen, openingstijden en maatwerkontheffingen worden ingevoerd.
- 2026 – 2032: De circa 4500 bestaande horecazaken worden geleidelijk ingedeeld in de nieuwe categorieën. Dit gebeurt per gebied bij de omzetting van bestemmingsplannen naar het omgevingsplan.
- Maart 2025 – 2027: De stadsdelen krijgen ruimte om aanvullend beleid te ontwikkelen en inwoners en ondernemers hierbij te betrekken.
Met deze nieuwe regelgeving wil de gemeente Amsterdam zorgen voor een betere balans tussen de levendigheid van de stad en de leefbaarheid voor bewoners. De komende jaren zullen uitwijzen hoe deze veranderingen in de praktijk worden ervaren door zowel horecaondernemers als bewoners.