De AFM heeft gewaarschuwd voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings (ICO’s). ICO’s zouden volgens de AFM te kwetsbaar zijn voor misleiding, oplichting en manipulatie. Als gevolg van deze risico’s lopen investeerders een zeer hoge kans op verlies van hun volledige inleg. Tegen deze achtergrond raadt de AFM op dit moment consumenten af om te investeren in ICO’s. In de eerste 6 weken van 2018 is echter al een bedrag van meer dan $ 1,5 miljard opgehaald, dit volgens de onderzoeksite CoinSchedule en dit is slechts het begin. Dit is dan ook de nieuwe manier van fondsenwerving en de verwachting is dat dit binnen korte tijd niet meer is weg te denken.
Hieronder leg ik dan graag meer uit over de mogelijkheden om geld te halen met een ICO in Nederland en hoe Blenheim u daarbij kan begeleiden.
Een startup fiancieren met cryptomunten
Simpel gezegd is een ICO een actie waarbij een startup “munten” of “tokens”, cryptomunten of rechten daarop, aan beleggers verkoopt, dit kunnen zijn zogenaamde Equity Tokens, Security Tokens of Utility Tokens. Met name bij de laatste set van tokens, die rechten geven op op de diensten aangeboden door de startup, zijn er in Nederland zeer goede mogelijkheden om een ICO te starten.
Voorwaarden voor uitgifte van Utility Token
Om te bepalen of een token een zogenaamde Utility Token is wordt vaak verwezen naar de 3 eisen van Howey-test, hoewel dit naar Amerikaans recht is kan deze test echter zeker worden gebruikt voor een eerste assessment. In de context van blockchain tokens heeft de Howey test de volgende 3 vereisten om te bepalen of het kan worden aangemerkt als Utility token:
- betreft het een investering van geld;
- in een gemeenschappelijke onderneming
- met een verwachting van winst die voornamelijk voortkomt uit de inspanningen van anderen.
Plan van aanpak opzetten voor funding met ICO
Na vaststelling van het soort token dat wordt uitgegeven wordt door de advocaten van de Blockchain desk een plan van aanpak opgesteld. Belangrijk onderdeel van het juridische traject bij een ICO is het opstellen/aanpassen van de white paper.
In de White paper wordt de potentiele koper van de token ingelicht over het bedrijf en de ICO. Zaken die van belang zijn om op te nemen zijn onder meer de geschiedenis van het bedrijf, informatie over het team en de adviseurs, uitleg over de producten die eventueel al op de markt zijn (beter bekend als MVP: minimum viable product) en uitleg over de producten of features die ontwikkeld zullen worden met de opbrengst van de ICO.
White Paper met spelregels voor Ico met cryptocoins
In de white paper dient tevens duidelijke informatie te staan over de uit te geven tokens. Hoeveel tokens worden er gemaakt? Hoeveel tokens krijgt het team en de adviseurs? Wanneer mogen zij hun tokens verkopen? Welke beloningen zijn er voor de token houders? Hoe wordt de ICO praktisch geregeld? Moet je bijvoorbeeld zelf Ether of Bitcoin sturen van een wallet waarna je meteen tokens geleverd krijgt? Of moet je een account aanmaken op de website en daar de tokens bestellen?
Juridisch advies bij het verantwoord uitwerken van structuur van ico
Naast het begeleiden van de ICO bij het opstellen van de white paper, kunnen wij tevens adviseren bij het opzetten van de juiste juridische structuur en het opstellen van de contracten.
Een ICO biedt zeer interessante mogelijkheden voor het financieren van een start up. Bij de vraag of uw idee geschikt is om te tokenizen denken wij graag met u mee. Vanuit een juridisch perspectief is het de kunst om samen met de klant door de snel veranderende regelgeving te navigeren, dit ook met name om ervoor te zorgen dat de ICO de verwachtingen van alle deelnemers waarmaakt.
De rechtsgebieden die betrokken worden bij het begeleiden van een ICO zullen sterk afhangen van de voorwaarden van de tokenverkoop maar kunnen betrekking hebben op elke combinatie van financiële regelgeving, ondernemingsrecht, contractenrecht, privacy en gegevensbescherming alsmede intellectuele eigendomsrecht.
Voor een gedetailleerde bespreking neemt u alstublieft contact op met Blenheim advocaten.