18 maart 2022

Overheid houdt vast aan deadline 27 maart voor UBO-registratie

Categorie: Ondernemingsrecht

Ondernemers die erop rekenden dat de deadline voor de UBO-registratie in het register van de Kamer van Koophandel zou worden uitgesteld, krijgen nul op het rekest van het ministerie van Financiën. De datum van 27 maart 2022 wordt als harde deadline aangehouden, ondanks het feit dat volgens de Kamer van Koophandel momenteel slechts een kwart staat ingeschreven in het register.

Laag aantal inschrijvingen

Met nog slechts een ruime week te gaan, hebben pas weinig bedrijven en organisaties hun UBO’s ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Veel ondernemers hebben blijkbaar nog geen ruchtbaarheid gekregen van de registratieplicht. Dit blijkt met name voor familiebedrijven te gelden.

Een ander deel van de ondernemers leek erop te rekenen dat het ministerie de deadline zou verschuiven, aangezien ondernemersverenigingen en meerdere partijen in de Tweede Kamer om uitstel van de deadline vroegen.
Het FD meldt echter dat van uitstel geen sprake zal zijn.

Hoge sancties

Ondernemers die hun UBO’s nog niet ingeschreven hebben, moeten dus aan de bak. Na 27 maart 2022 zal de Kamer van Koophandel aan het Bureau Economische Handhaving (BEH) doorgeven welke entiteiten geen UBO’s hebben ingeschreven. Het BEH zal vervolgens maatregelen kunnen treffen in de zin van een geldboete, taakstraf of formeel zelfs een gevangenisstraf.

Of u ook UBO’s moet inschrijven hangt af van de rechtsvorm van uw organisatie. Bekijk hier voor welke entiteiten de registratieplicht geldt.

Blenheim adviseert ondernemers bij het doen van hun UBO-registratie

Mocht u vragen hebben over bovenstaande informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van de advocaten van het Corporate Team van Blenheim. Ook voor antwoorden op vragen over het identificeren, registeren of wijzigen van de UBO’s kunt u bij hen terecht. Meer informatie is ook te vinden in de eerdere blogs die wij over dit onderwerp schreven. Wij helpen u graag!