4 december 2009

Reformatorisch Dagblad | Rechter fluit ‘Noord’ weer terug

Categorie: Bestuursrecht

Dit artikel is op 4 december 2009 gepubliceerd op de website en de papieren editie van het Reformatorisch Dagblad. Collega Mark van Weeren droeg bij aan dit artikel.

Winkeliers in Amsterdam-Noord hebben met succes schorsing geëist van een nieuw besluit voor twee extra koopzondagen in het stadsdeel.

Volgens het stadsdeelbestuur waren de koopzondagen (op 6 en 27 december) toegestaan omdat de wet voorschrijft dat gemeenteraden buiten het jaarlijkse maximum van twaalf koopzondagen ook uitzonderingen kunnen maken „ten behoeve van bijzondere gelegenheden.” In dit geval zou het gaan om het sinterklaasfeest en oud en nieuw. Een Haagse rechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) haalde donderdag echter een streep door die redenering. Het stadsdeel zou slechts hebben beoogd het wettelijke verbod op zondagsopenstelling te omzeilen.

Het is de vierde keer dat de rechter Amsterdam-Noord om die reden terugfluit. Eerder werd al korte metten gemaakt met een besluit van het stadsdeel zijn grondgebied als toeristisch aan te wijzen, waardoor alle winkels er iedere zondag open konden. Eind vorig jaar verbood de rechter de wekelijkse zondagsopening van een supermarktfiliaal in het stadsdeel op basis van buitenlandse feestdagen als de Tsjechische Johannes Husdag.

De advocaten van de winkeliers, Mark van Weeren en Thomas van Vugt van het Amsterdamse kantoor Blenheim, maakten daarom vanmorgen bekend op korte termijn een „omvangrijke klacht” in te zullen dienen tegen het stadsdeelbestuur bij de Nationale Ombudsman. „Volgens onze cliënten is er sprake van wanbestuur en een voortdurende overtreding van de Winkeltijdenwet”, aldus de advocaten.”

Het stadsdeelbestuur heeft een C1000-filiaal in Noord, dat de rechterlijke vonnissen al maandenlang aan de laars lapt door de deuren iedere zondag te openen, deze week gesommeerd een eerste tranche van 45.000 euro aan boetes binnen 30 dagen te betalen. Indien winkeleigenaar Huub Rijper in gebreke blijft, zal het bedrag bij dwangbevel worden ingevorderd.

Sinds juni legt het stadsdeel Rijper voor iedere onwettige zondagsopening een boete op van 15.000 euro. De teller is inmiddels al opgelopen tot boven de 200.000 euro. Omdat Rijper bezwaar maakte tegen de dwangsommen, wist hij betaling ervan vooralsnog uit te stellen. De plaatselijke bezwaarschriftencommissie heeft het protest echter ongegrond verklaard.