19 mei 2025

Startschot voor de nieuwe geschillenregeling onder de Wagevoe

Categorie: Ondernemingsrecht

In een eerdere blog bespraken wij de wijzigingen in de geschillenregeling onder de nieuwe Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe), die op 1 januari 2025 in werking is getreden. Sindsdien worden geschillenprocedures centraal behandeld door de ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. Eind januari vond de eerste procedure tot uitstoting van een aandeelhouder plaats onder deze nieuwe regeling.

Eerste procedure onder de Wagevoe

Onder het toeziend oog van een volle tribune werden twee verzoeken gelijktijdig behandeld. De verzoekende aandeelhouder vroeg om een enquête naar het beleid en de gang van zaken binnen de onderneming. De wederpartij diende een tegenverzoek in tot uitstoting van de verzoekende aandeelhouder.

Mondelinge behandeling en kern van het conflict

Tijdens de mondelinge behandeling werd al snel duidelijk dat beide partijen het erover eens waren dat de situatie onhoudbaar was geworden. Na doorvragen door de voorzitter van de ondernemingskamer bleek dat het enige geschilpunt de waardering van de aandelen betrof. Daarmee legde het hof snel de vinger op de zere plek.

Actieve sturing door de ondernemingskamer

Niet alleen wist de ondernemingskamer de kern van het conflict snel te doorgronden, zij breidde het geschil ambtshalve uit. Er werd geen enquête gelast en evenmin getoetst aan de wettelijke criteria voor uitstoting, maar de ondernemingskamer stuurde actief aan op een vrijwillige uittreding, waarvoor minder strenge vereisten gelden.

Waardering van de aandelen

Aangezien het conflict uitsluitend betrekking had op de waardering van de aandelen, zag het hof geen aanleiding om de formele verzoeken toe te wijzen. In plaats daarvan benoemde het hof een deskundige om de waarde van de aandelen vast te stellen. Deze waardering zal dienen als uitgangspunt voor de uittreding van de minderheidsaandeelhouder. Daarmee is de zaak afgedaan.

Conclusie: efficiënte afhandeling van geschillen

De eerste toepassing van de Wagevoe laat zien dat deze wet daadwerkelijk bijdraagt aan een efficiënte en deskundige afhandeling van aandeelhoudersgeschillen. De wetgever lijkt met deze modernisering van de geschillenregeling een juiste keuze te hebben gemaakt.

Blenheim: uw partner bij aandeelhoudersgeschillen

Bij Blenheim houden wij ons dagelijks bezig met aandeelhoudersgeschillen, uittreding, uitstoting en enquêteprocedures. Onze advocaten ondernemingsrecht staan voor u klaar om te adviseren en te procederen. Raakt u verwikkeld in een aandeelhoudersconflict? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.