Vergunning gokken speelautomaat

Om gokautomaten en kansspelen in het horecabedrijf te hebben is een vergunning nodig. Dus ook voor een speelautomaten of online computer om te gokken in een horecazaak. Die vergunning is gebaseerd op de Wet op de Kansspelen. Naast een horecavergunning is derhalve een exploitatievergunning nodig voor een kansspelautomaat, een speelautomaat of gokken via een computer in het horecabedrijf. Degene die een vergunning aanvraagt voor een kansspel, speelautomaat of ander gokactiviteit dient rekening te houden met een Bibob-onderzoek.

Exploitatievergunning kansspel en aanwezigheidsvergunning

De exploitatievergunning vergunning wordt verstrekt en moet aangevraagd worden bij de Kansspelautoriteit. De aanvrager van de vergunning zal een Bibob-procedure moeten doorlopen. De aanvrager moet integer zijn, zoals dat heet, oftewel “van goed levensgedrag”. Daarnaast moet de exploitant van het horecabedrijf zelf een werkplaats hebben of onderhoud en reparatie aan gokautomaten kunnen verrichten. De aanwezigheidsvergunning voor het plaatsen van gokautomaten of kansspelen moet bij de gemeente aangevraagd worden waarbinnen de horeca inrichting of speelhal ligt.

Exploitatievergunning speelautomaat en Bibob-onderzoek

Er wordt een onderscheid gemaakt voor een exploitatievergunning voor speelautomaten tussen een horecagelegenheid die hoogdrempelig is en laagdrempelig. Er is sprake van hoogdrempelige horeca wanneer:

  • er een geldige drank- en horecawetvergunning is;
  • er in het horecabedrijf alleen gok- en speelautomatenactiviteiten zijn;
  • deze gokactiviteiten in belangrijke mate gericht zijn op personen van 18 jaar of ouder.
  • In dat geval is dus een exploitatievergunning speelautomatenhal nodig, waarop de Bibob-toets van toepassing is om integer ondernemen te waarborgen. Over Bibob-onderzoek lees je elders op deze website.

Type vergunning horeca-afhankelijk

In de praktijk is niet helemaal duidelijk wat nu een laagdrempelige horeca is. In ieder geval betreft dat horeca waar klanten op afkomen los van de gokactiviteiten, bijvoorbeeld een broodjeszaak of cafetaria en dergelijke. Bij laagdrempelige horeca mag in ieder geval geen kansspel- of gokautomaat geplaatst worden. Wanneer het gaat om een horecagelegenheid die hoogdrempelig is en slechts een enkele gokautomaat wil plaatsen, dan is een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten nodig, bijvoorbeeld voor fruitautomaten of eenarmige bandieten.

Kansspelvergunning niet overdraagbaar

Dergelijke kansspelvergunningen worden op naam gezet en zijn niet overdraagbaar, indien de horecazaak aan een ander wordt overgedragen. Indien een vergunning wordt verleend, dan moet gedurende de openingstijden altijd één persoon die op de vergunning is vermeld aanwezig zijn. In Amsterdam kan voor een hoogdrempelige horeca inrichting een vergunning verleend worden voor maximaal twee kansspelautomaten.

Beleidsregels gokken gemeente

Een gemeente kan in een verordening nadere regels voor gokken, kansspelen of speelautomaten opstellen. Zo is in het centrum van Amsterdam maximaal 18 speelautomaten toegestaan. In de verordening is ook opgenomen om welke reden de burgemeester tot weigering van een vergunning kan overgaan of tot intrekking van de vergunning kan overgaan.

Vragen?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij alle vragen op het gebied van bestuursrecht? Neem dan gerust hier contact op met het bestuursrecht team van Blenheim.

Leg ons uw juridische uitdaging voor en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Laat uw mail of telefoonnummer achter en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.