Gevelreclame Amsterdam
In Amsterdam zijn de regels voor gevelreclame opgenomen in de Welstandsnota van de gemeente Amsterdam. Zowel horeca als winkelpanden moeten aan de regels voor welstand voldoen. De welstandregels voor reclame leiden tot veel rechtszaken. Een advocaat bestuursrecht is gespecialiseerd in het adviseren en procederen over welstandsregels en besluiten tot handhaving van de gemeente. In de welstandsnota is per gebied in Amsterdam geformuleerd aan welke eisen reclame en aanduidingen op de gevel van horeca of winkels moeten voldoen. In de Welstandsnota zijn beleidsregels opgenomen met allerhande regels voor een billboard, projectbord, screens, lichtreclame, gevelreclame en dergelijke.
Welstandregels reclame strenger geworden
De regels voor gevelreclame zijn steeds strenger geworden. Het is dus van belang dat je op voorhand controleert wat wel en niet is toegestaan. Het is ook zinvol om van de bestaande situatie goede foto’s te maken, alvorens werkzaamheden worden gestart. Bij aanvraag van een omgevingsvergunning voor gevelreclame dient sowieso de bestaande situatie alsmede de beoogde situatie exact in beeld gebracht te worden. In sommige gevallen kan ontheffing voor reclame verleend worden. Het is ook zinvol om archiefonderzoek te doen, om te kijken welke vergunningen door de gemeente in het verleden reeds zijn verleend. De gemeente doet dat zelf niet, ook niet als u een aanvraag indient voor een reclamevergunning.
Overgangsrecht gevelreclame
Er is ook overgangsrecht van toepassing. Op basis van de overgangsbepalingen kan oudere gevelreclame nog enige tijd blijven hangen. De houdbaarheid van deze bepalingen is twijfelachtig. Het komt erop neer dat in ieder geval na een aantal jaren de reclame op de gevel helemaal dient te voldoen aan de reclameregels van de gemeente. Regelmatig blijkt dat gemeente ook niet alle gevallen van gevelreclame in hetzelfde gebied gelijk behandelen. Uw advocaat kan dan een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel.
Reclame in strijd met regelgeving legaliseren
Indien de gemeente stelt dat de reclame is strijd is met regelgeving dan heeft u de mogelijkheid alsnog een omgevingsvergunning aan te vragen. Zolang de vergunningaanvraag loopt, en er concreet zicht op legalisering bestaat, kan de gemeente niet tot handhaving overgaan. Indien u geen actie neemt dat kan een last onder dwangsom opgelegd worden. Dat betekent dat u een dwangsom kunt gaan verbeuren als de aangebracht reclame niet in overeenstemming met de regelgeving wordt gebracht. Indien er discussie met de gemeente is of reclame wel of niet voldoet aan de welstandregels neemt u dan contact op met een advocaat bestuursrecht van Blenheim. Zij hebben ervaring met de uitleg en toepassing van de Welstandsnota Amsterdam.