Doorstart na faillissement

Indien een bedrijf bezwijkt onder haar eigen schuldenlast en het niet langer mogelijk is met behulp van een sanering of herstructurering het tij te keren bestaat er ook nog de mogelijkheid van een doorstart na faillissement. Het bedrijf is dan reeds op eigen aangifte of op verzoek van meerdere schuldeisers in staat van faillissement verklaard en de rechtbank heeft dan al een curator aangesteld. De curator is een advocaat en wordt door de betreffende rechtbank aangesteld om zorg te dragen voor het afwikkelen van de vennootschap en het zorgdragen voor een zo groot mogelijke boedel voor de gezamenlijke schuldeisers.

Rol van de curator bij een doorstart na faillissement

Indien u als aandeelhouder en/of bestuurder mogelijkheden ziet om met bepaalde activa verder te gaan zoek dan vervolgens contact met de curator om te praten over een doorstart. In de praktijk blijkt dat bij het merendeel van de doorstarten in ieder geval de goodwill wordt overgenomen, denk daarbij aan het klantenbestand. Daarnaast gaat vaak in ieder geval een gedeelte van de werknemers mee en zal de doorstartende partij het onderhanden werk van de curator willen overnemen. Voor een geslaagde doorstart is in ieder geval nodig dat deze zo snel mogelijk na het uitspreken van het faillissement zal plaatsvinden. Zoals gezegd zullen de onderhandelingen plaatsvinden met de curator waarbij het dan ook raadzaam is om zelf ook een advocaat in de hand te nemen.

Cherry picking bij faillissement

Het grote voordeel van een doorstart is de mogelijkheid om van een aantal lasten af te komen. Denkt u aan de huurovereenkomst die is afgesloten in de hoogtijdagen van de vastgoedmarkt en bijvoorbeeld de veel te dure werknemers. Denkt u dus goed na wat u wenst over te nemen. De over te nemen activa komen terecht in een nieuw op te richten vennootschap (Newco), alle schulden blijven achter in de gefailleerde vennootschap.

Het voorbereiden van de doorstart na faillissement

Vaak heeft de betreffende aandeelhouder en/of bestuurder al uitgebreid overleg gevoerd met zijn of haar advocaat voordat er officieel sprake is van een faillissement. Op deze wijze kan direct na het uitspreken van het faillissement een voorstel worden gedaan aan de curator. Een dergelijke voorgekookte doorstart wordt ook wel pre-back genoemd. Het doel van de curator is het bij elkaar krijgen van een zo groot mogelijk boedelactief voor de gezamenlijke schuldeisers. De curator zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid met meerdere mogelijke geïnteresseerden contact zoeken. Echter, in verband met het faillissement verliest de vennootschap snel waarde en zal een goed voorbereid doorstartplan dat voldoende is onderbouwd, waarbij ook een reëel bedrag wordt betaald voor de over te nemen activa, een grote kans van slagen hebben.

Blenheim Advocaten – ervaren faillissementsrecht-advocaten

Blenheim Advocaten beschikt over ervaren advocaten op het gebied van doorstart na faillissement. Mocht u nog vragen hebben over doorstart na faillissement staan wij u dan ook graag bij en adviseren wij u tevens graag over de mogelijke gevolgen en welke strategie het beste is te volgen.

Vragen?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij alle vragen op het gebied van ondernemingsrecht? Neem dan gerust hier contact op met het ondernemingsrecht team van Blenheim.

Leg ons uw juridische uitdaging voor en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Laat uw mail of telefoonnummer achter en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.