Hoger beroep of verzet tegen faillissement

Indien een bedrijf of persoon in staat van faillissement is verklaard kan tegen deze faillietverklaring een zogenaamd rechtsmiddel worden gebruikt. Kortgezegd geldt dat de schuldenaar die in staat van faillissement werd verklaard en op de faillissementsaanvraag niet werd gehoord verzet kan instellen. Deze verzettermijn bedraagt 14 dagen na de dag van de uitspraak. De schuldenaar die in staat van faillissement werd verklaard nadat hij op de faillissementsaanvraag wel werd gehoord, kan gedurende 8 dagen na de dag van de uitspraak hoger beroep instellen.

Nu deze termijnen dermate kort zijn is het raadzaam in het geval u een rechtsmiddel wenst in te stellen om direct met een advocaat contact te zoeken. Van belang is daarbij ook dat direct bij het uitspreken van het faillissement, de rechtbank een curator aan zal stellen die zal beginnen met het vereffenen van de onderneming. Denkt u daarbij aan het ontslag van de werknemers, het opzeggen van de huurovereenkomst, het contact zoeken met leveranciers en afnemers etcx.

Instellen hoger beroep tegen faillietverklaring

In het merendeel van de gevallen is de schuldenaar tijdens de faillissementsaanvraag gehoord en heeft hij of zij de rechtbank voldoende kunnen overtuigen van het feit dat er geen toestand bestaat van te hebben opgehouden te betalen. Nadat u bent gehoord is er alleen nog de mogelijkheid van het hoger beroep. In hoger beroep zal het betreffende hof de toestand van te hebben opgehouden te betalen nogmaals toetsen. Deze toetst doet zij “ex nunc”, dit houdt in dat het hof de toestand van de hebben opgehouden de betalen hernieuwd zal beoordelen op de dag van de hoger beroepszitting. Voor het slagen van het hoger beroep zal er dan ook met alle crediteuren een regeling moeten worden getroffen.

Advocaten voor hoger beroep

Blenheim Advocaten beschikt over ervaren advocaten op het gebied van het hoger beroep of verzet. Mocht u nog vragen hebben over het beroep of verzet staan wij u dan ook graag bij en adviseren wij u tevens graag over de mogelijke gevolgen en welke strategie het beste is te volgen.

Vragen?

Op zoek naar professionele ondersteuning bij alle vragen op het gebied van ondernemingsrecht? Neem dan gerust hier contact op met het ondernemingsrecht team van Blenheim.

Jeroen Latour

Leg ons uw juridische uitdaging voor en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Laat uw mail of telefoonnummer achter en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.