5 april 2022

Doorstart na faillissement van uw onderneming

Categorie: Faillissementsrecht

De tijd dat alleen slechte bedrijven failliet gaan is inmiddels al lang voor bij. Uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat 1 op de 10 ondernemers aan de rand van de afgrond staat.

Dit gecombineerd met de alsmaar stijgende energieprijzen zorgt ervoor dat er naar verwachting van de Kamer van Koophandel een ‘substantiële toename’ van het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen te zien zal zijn. Het zou gaan om geschat aantal van 200.000 tot 220.000 bedrijven.

Wel bestaansrecht, maar te hoge lasten

Onder de faillissementen zijn ook vele bedrijven die zeker nog bestaansrecht hebben, maar zijn bezweken onder te hoge lasten. Lasten die vaak zijn ontstaan in tijden dat het niet op kon. Denk hierbij aan te hoge salarissen voor de werknemers, de te dure huur of de te hoge rente op de financieringen.

Voor partijen geïnteresseerd in een mogelijke doorstart na faillissement, valt er dan ook op dit moment genoeg te halen. Het grote voordeel van een doorstart na faillissement is dat u alleen die onderdelen overneemt waarvan u van mening bent dat daar nog geld mee te verdienen is. De te hoge huur en de te dure werknemers neemt u bij een doorstart na faillissement dan uiteraard niet over.

Onderhandelen met de curator over een doorstart na faillissement

De onderhandelingen met betrekking tot een mogelijke doorstart na faillissement voert u met de curator. Het doel van de curator is in wezen vrij simpel, namelijk een zo hoog mogelijk boedelactief vergaren. De curator is dan ook graag bereid om te praten over een doorstart na faillissement.

Het liefst zou de curator zien dat u het gehele bedrijf overneemt, maar hiertoe bent u bij een doorstart na faillissement zeker niet verplicht.

Ons advies is dan ook om op heel korte termijn inzichtelijk te krijgen welke onderdelen u wenst over te nemen bij een doorstart na faillissement. Dit zorgt er dan ook gelijk voor dat u in staat bent om snel te schakelen, doordat u bijvoorbeeld de financiering reeds op orde heeft. Als u, als geïnteresseerde, goed bent voorbereid, kunt u reeds op de dag dat het faillissement is uitgesproken de curator een compleet overzicht overhandigen van alle zaken die u wenst over te nemen bij een doorstart na faillissement. Inclusief het aantal medewerkers.
Een concreet bod op de boedelbestanddelen dient bij voorkeur zo snel mogelijk bij de curator bekend te zijn.

Vergoeding voor goodwill bij een doorstart na faillissement

Denkt u bij een doorstart na faillissement niet alleen aan de materiële activa, maar ook aan de immateriële activa.
Hoewel deze door het faillissement vaak een aanzienlijk deel van hun waarde hebben verloren, zal de curator vaak toch een vergoeding voor goodwill verlangen bij een doorstart na faillissement.

Zoals gezegd, stuurt de curator uiteraard aan op het realiseren van een zo hoog mogelijke opbrengst van de boedel. Wees er echter op bedacht dat de partij met het hoogste bod lang niet altijd de partij is die met de curator tot een akkoord komt. Naast de prijs voor de doorstart, is voor de curator ook zeker van belang hoeveel arbeidsplaatsen behouden kunnen blijven. Neemt u dit dan ook mee in een bod aan de curator.

De combinatie van snelheid en het behoud van arbeidsplaatsen kan u net dat voordeel geven, waardoor de curator (na toestemming Rechter-Commissaris) met u om tafel gaat om de doorstart na faillissement overeen te komen.

Vragen en advies over doorstart na faillissement

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen hebben over een doorstart na faillissement, neemt u dan contact op met het corporate team van Blenheim. Wij helpen u graag!