2 oktober 2023

FD: Bd-capital neemt meerderheidsbelang in Nederlands voedingssupplementenbedrijf

Categorie: Bedrijfsovername, Ondernemingsrecht

Op vrijdag 29 september is onderstaand artikel gepubliceerd op de website van het FD. Blenheim is trots te melden dat zij de aandeelhouders van Bonusan hebben geadviseerd bij de samenwerking met Bd-capital. Arjen Paardekooper, Dirk de Waard en Olivier Bergh zijn betrokken namens Blenheim en hebben de aandeelhouders van Bonusan begeleid tijdens de deal.

Bd-capital neemt meerderheidsbelang in Nederlands voedingssupplementenbedrijf

Het Britse private-equityfonds Bd-capital neemt een belang in het Nederlandse voedingssupplementenbedrijf Bonusan.

Om de groeiambities van het bedrijf te kunnen realiseren, was Bonusan op zoek naar een partner. Het in Numansdorp gevestigde bedrijf benaderde Bd-capital. Hoe groot het belang precies is dat het fonds heeft genomen, willen de bedrijven niet bekendmaken. Wel laten de partijen weten dat de oprichtersfamilie Bogaerds een significante minderheid behoudt. Financiële details over de transactie zijn niet gedeeld.

Het familiebedrijf Bonusan, dat 120 jaar geleden werd opgericht door de familie Bogaerds, produceert en verkoopt onder andere vitamines, probiotica en sportsupplementen. Het bedrijf heeft groeiambities in zowel het binnen- als buitenland. Naast thuismarkt Nederland, is het voedingssupplementenbedrijf actief in België, Duitsland en Spanje.

De omzet van het bedrijf was in 2022 naar eigen zeggen rond de €20 mln. Bonusan heeft ongeveer 75 werknemers in dienst. Rik Bogaerds, uit de derde generatie van de familie, blijft lid van de raad van commissarissen.

Groeimarkt

Bd-capital investeert in gezondheidsproducten en -diensten. De deelname in Bonusan is zijn eerste activiteit op de Nederlandse markt.

Het is niet de eerste investering van Bd-capital op dit gebied. In 2020 deed het fonds zijn eerste investering in het Britse supplementenbedrijf Symprove. In de daaropvolgende jaren nam Bd-capital ook een belang in onder meer de Britse fysiotherapieketen Ascenti en tennisbaanfabrikant GreenSet.

Bd-capital verwacht dat de markt voor supplementen de komende jaren flink groeit, aangejaagd door vergrijzing en een toenemende aandacht voor gezondheid.

De omvang van de voedingssupplementenmarkt steeg in 2020 naar €693 mln, vergeleken met €670 mln in 2019. Dat blijkt uit de meest recente data afkomstig van NPN, de branchevereniging voor producenten en distributeurs van voedingssupplementen. De coronapandemie heeft de markt sindsdien sterk gestimuleerd