7 februari 2024

Blenheim M&A | Terugblik naar 2023 en vooruitblik op 2024

Categorie: Fusies en overnames, Ondernemingsrecht

In een turbulent jaar voor de overnamemarkt heeft Blenheim Advocaten zich bewezen als een betrouwbare adviseur voor ondernemers en investeerders in Nederland. Ondanks de stijgende rente en een terughoudende positie van Private Equity – die de M&A-markt naar het laagste punt in 10 jaar trok – blikt Blenheim met trots terug op meer dan 23 succesvolle transacties onder leiding van het Corporate/M&A-team. In dit artikel blikken de M&A advocaten van Blenheim met trots terug op een viertal transacties. Daarna werpen we een blik in de toekomst op de verwachtingen voor de overnamemarkt in 2024.

Een terugblik op een turbulent 2023

Arjen Paardekooper – Partner en advocaat van Corporate/M&A praktijk bij Blenheim – benadrukt de uitdagende omstandigheden van 2023:

De rente ging stapje voor stapje omhoog en er leek geen einde aan te komen. Dat zorgde ervoor dat de M&A-markt bijna tot stilstand kwam’’.

Ondanks deze uitdagingen heeft Blenheim zich weten te handhaven en heeft het als adviseur successen behaald in samenwerking met verschillende ondernemers.

Blenheim adviseert de aandeelhouders van Bonusan bij aangaan samenwerking met BD-Capital
De M&A advocaten van Blenheim adviseerden de aandeelhouders van Bonusan van samenwerking met bd-capital. Bonusan is een gezondheidsbedrijf met 120 jaar ervaring in voedingssupplementen die zijn samengesteld op basis van wetenschap en inzichten vanuit de praktijk van gezondheidsprofessionals. De samenwerking stelt Bonusan in staat om samen met bd-capital de positieve impact van Bonusan en Natura Foundation te vergroten. Hier vind je meer informatie informatie over de deal.

Blenheim adviseert het management Julius Clinical Research bij overname door Ampersand Capital Partners
Arjen Paardekooper, Dirk de Waard en Olivier Bergh adviseerden het management van Julius Clinical bij de overname door Ampersand Capital Partners. De investering door en samenwerking met Ampersand geeft Julius Clinical de mogelijkheid om verder door te groeien en hun geografische voetdruk in Europe en Noord-Amerika uit te breiden. Hier is meer informatie te vinden over deze deal.

Blenheim adviseert AdBirds bij verkoop aan Happy Horizon
Ondernemingsrecht advocaat Daan Willemse adviseerde de verkopende partij digital marketing agency AdBirds en haar aandeelhouders bij de verkoop aan de Happy Horizon groep. Happy Horizon neemt alle aandelen van AdBirds over, waarbij het key management aan boord blijft. Met de overname zet Happy Horizon een grote stap op het vlak van internationalisering. Happy Horizon heeft nu naast de kantoren in zeven Nederlandse steden, ook dekking in de rest van de wereld. Kijk voor meer informatie over deze deal op deze pagina.

Blenheim adviseert de aandeelhouders van Nexton bij verkoop aan Dura Vermeer
De M&A advocaten van Blenheim adviseerden de aandeelhouders van Nexton’s bij de overdracht aan Dura Vermeer. De overname markeerde de start van een strategisch partnerschap in 2023. Nexton is aannemer van vraagstukken op het gebied van smart building, energietransitie, duurzaamheid, circulariteit en as a service modellen. Zij zijn eigenaar van 15 zelfstandige advies- en installatiebedrijven en productleveranciers met een totale omzet van € 47,5 miljoen in 2022. Dura Vermeer, een familiebedrijf dat bestaat sinds 1855, is een top 5 bedrijf in de Nederlandse bouwindustrie met een totale omzet van € 1,6 miljard in 2022. Met circa 2800 medewerkers is Dura Vermeeractief in de woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur en techniek. Bekijk deze pagina voor meer informatie over deze deal.

Verwachtingen voor de overnamemarkt in 2024

Hoewel 2023 zeker niet als een slecht jaar de boeken ingaat, bracht het wel de nodige uitdagingen voor ondernemers met zich mee. Gelukkig is de inflatie sinds het begin van het jaar gedaald. Dit betekent goed nieuws voor de overnamemarkt die zich klaarmaakt voor een hernieuwde periode van groei. Zo stelt Arjen Paardekooper in een artikel in de Quote getiteld ‘Daar komen de deals’.

‘’Een op de drie ondernemers in Nederland wil nu dat bord met ‘te koop’ in zijn tuin, bij investeerders branden de miljarden in de zakken’’.

Het herstel van de Nederlandse overnamemarkt heeft zich het afgelopen half jaar doorgezet. In de tweede helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 55 en liep de gemiddelde verkoopprijs van een MKB-bedrijf naar 4,75 maal de EBITDA. De vooruitzichten voor het komende jaar geven dus hoop op een bloeiende periode voor overnames, waarbij ondernemers, advocaten en investeerders enthousiast de mogelijkheden verkennen.

Schuld & kapitaaladvies
Private schuldfinanciers staan te popelen om hun cash-reserves in te zetten. Ze richten zich met name op bedrijven die meer kasstroom genereren en veerkrachtig zijn, zij het met voorzichtigere schuldquota. Dit komt doordat de schuldaflossingscapaciteit van bedrijven afneemt met de gestegen rentetarieven. Alternatieve dealstructuren, zoals verkopersleningen en earn-outs, zullen waarschijnlijk blijven opduiken om de kloof tussen kopers en verkopers te overbruggen.

Private equity
Ook private equity heeft cash-reserves toe te wijzen en moet daarnaast activa verkopen om de vereiste rendementen te realiseren, dus 2024 zou een beter verkoopjaar kunnen zijn dan 2023. Bovendien verwachten we dat consolidatie, gezien macro-economische kwesties zoals duurzaamheid, digitalisering en een tekort aan arbeidskrachten, onbenutte waarde kan vrijmaken – vooral in arbeidsintensieve zakelijke diensten en sectoren die afhankelijk zijn van energie en grondstoffen, zoals de industrie. Nu er minder middelen op de markt beschikbaar zijn, is het mogelijk dat sommige private equity fondsen mkb-bedrijven eerder in overweging nemen dan voorheen.

Verschuiving naar kopersmarkt
Verkopers zoeken mogelijk meer zekerheid bij transacties en zouden kunnen overstappen van een open markt met verschillende potentiële bieders naar meer één-op-één deals met een betrouwbare koper. Transacties nemen meer tijd in beslag en tonen een verschuiving van een oververhitte verkopersmarkt naar een kopersmarkt. Dit wordt niet alleen weerspiegeld in een afname van het aantal geïnteresseerde partijen per bedrijf, maar ook in de dalende verkoopprijzen.

In een onzekere markt wordt het moeilijker om de return on investment van een overname vast te stellen. Het verkrijgen van financiering wordt bemoeilijkt door oplopende inflatie en stijgende rentetarieven, wat een cruciale rol speelt in dit proces. Kortom, deze onzekerheid leidt tot concessies van verkopers, wat tot uiting komt in strengere dealvoorwaarden die door kopers worden geëist. Kopers zullen nu voorzichtiger zijn en aanzienlijk meer tijd aan due diligence besteden dan voorheen. Soms door een kwartaal af te wachten oom te zien of het bedrijf zijn prognoses wel kan waarmaken. Deze trends illustreren de noodzaak voor zorgvuldige afwegingen en onderhandelingen in het huidige overnamelandschap.

Gelukkig ziet de toekomst er rooskleurig uit. Net zoals op de huizenmarkt, lijkt vraag de bovenhand te houden. Hoewel het verkoopproces van bedrijven wat langer kan duren, is er nog steeds interesse van kopers op de overnamemarkt. Misschien niet in dezelfde aantallen als voorheen, maar strategische kopers met financiële middelen en investeerders op zoek naar rendement zullen zeker in 2024 actief blijven en kansen blijven zoeken.

Juridisch advies bij overnames

Voor een verkoper is het essentieel om zich vooraf bewust te zijn van alle mogelijke valkuilen die zich kunnen voordoen bij een overname. Het Corporate/M&A-team van Blenheim staat klaar om u te ondersteunen. Voor eventuele vragen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.