21 december 2022

FD | Duitse dienstverlener Remondis koopt Wiko Isolatietechniek en Steigerbouw

Categorie: Bedrijfsovername

Dit artikel is op vrijdag 16 december gepubliceerd op de website en in de papieren editie van het FD. Collega’s Arjen Paardekooper en Daan Willemse stonden als advocaat de aandeelhouders van de verkopende partij (Wiko Isolatietechniek en Steigerbouw) bij tijdens deze overname.

De Duitse dienstverlener en afvalverwerker Remondis koopt opnieuw een Nederlands bedrijf. De Nederlandse dochter neemt Wiko Isolatietechniek en Steigerbouw over, dat 150 werknemers telt en vestigingen heeft in Amsterdam en Rotterdam.

Wiko Isolatietechniek en Steigerbouw is sterk aanwezig in industriële sectoren zoals petrochemie, chemie, energie, food en jachtbouw, scheepsbouw, offshore en op- en overslag voor het uitvoeren van nieuwbouw-, renovatie- en/of reparatiewerkzaamheden. Het is ‘een passende aanvulling op de activiteiten in Nederland’, aldus Remondis.

In oktober lijfde Remondis nog het Amsterdamse Union Container Services in, waardoor het zijn positie in Noord-Holland versterkte. Union Container Services levert afvalcontainers in die provincie, maar biedt ook landelijke dekking door samenwerking met Nederlandse partnerbedrijven. Het bedrijf, ook wel bekend als Afvalcontainers Noord Holland, houdt kantoor in Amsterdam-Noord.

Remondis is de afgelopen jaren hard gegroeid in Nederland en is er geen onbekende partij meer. Het Duitse concern was enkele jaren geleden ook in beeld om de Amsterdamse afvalverwerker AEB over te nemen, maar die poging mislukte.

Overnames in Nederland

Remondis kocht wel diverse andere Nederlandse bedrijven zoals de milieudivisie van het Eindhovense familiebedrijf Baetsen, Rutgers Milieu in Doetinchem, branchegenoot Dusseldorp in Lichtenvoorde, schroothandelaar Van Dalen in Moerdijk en Milieuservice Hoeksche Waard.

Familiebedrijf Wiko begon voornamelijk met het isoleren van koel- en vriescellen. In de loop der jaren ontpopte het zich als specialist in thermische en akoestische isolatie. De focus lag op kleine projecten in de scheepvaart en procesindustrie, maar gaandeweg werden de projecten groter en de opdrachtgevers diverser. Rotterdam werd een thuishaven en veel klanten kwamen uit het industriële cluster daar.

Wiko werd in 2002 actief in de steigerbouw en opende in 2016 een tweede vestiging in Amsterdam. Het boekte vorig jaar een winst van €663.000.