5 januari 2023

FD | Dura Vermeer lijft technisch dienstverlener Nexton Smartbuilding in

Categorie: Bedrijfsovername

Dit artikel is op 7 november gepubliceerd op de website en in de papieren editie van het FD. Collega’s Arjen Paardekooper, Daan Willemse en Olivier Bergh stonden als advocaat de aandeelhouders van de verkopende partij (Nexton) bij tijdens deze overname.

Bouwbedrijf Dura Vermeer breidt opnieuw uit op het gebied van installatietechniek. De Rotterdamse aannemer neemt technisch dienstverlener Nexton over. Dat hebben de twee bedrijven maandag bekendgemaakt zonder daarbij financiële details te publiceren.

Dura Vermeer heeft vorig jaar een aparte divisie installatietechniek opgezet om aan ‘de steeds complexere vragen van klanten’ te kunnen voldoen. Technische installaties bepalen steeds meer de kosten van projecten en bovendien zijn in de installatiebranche hogere marges te verdienen dan met de reguliere bouwwerkzaamheden.

Belangen en overname

De divisie moet deels op eigen houtje groeien, maar ook via acquisities. Een jaar geleden kocht Dura Vermeer daarom een 49%-belang in BRControls, een ontwikkelaar van hard- en software voor gebouwbeheersystemen. Dit voorjaar volgde een belang in Van Vuuren Elektrotechniek, een installatiebedrijf uit Beverwijk. De aankoop van Nexton is de derde acquisitie in die rij.

Nexton is actief in onder meer ontwerp, aanleg en onderhoud van installaties in gebouwen, zoals klimaat- en beveiligingsinstallaties. Het Amsterdamse bedrijf telt zo’n 240 werknemers. In 2020, het laatste jaar waarover Nexton een jaarverslag heeft gedeponeerd, leed het bedrijf een verlies van €0,3 mln. Een jaar eerder boekte het €1,1 mln winst.

‘Slagkracht’

Volgens bestuursvoorzitter Eugene Soffers van Nexton heeft het bedrijf onder de vleugels van Dura Vermeer ‘meer slagkracht’ en meer kansen om te groeien. Dura Vermeer is met een omzet van €1,6 mrd een van de tien grootste bouwbedrijven van Nederland.