29 mei 2015

Advocaat AFM over waarschuwing AFM voor risico’s beleggingsfondsen

Categorie: Financieel recht

Recent heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gewaarschuwd voor laag volatiele beleggingsfondsen, omdat die volatieler blijken te zijn dan de belegger mag verwachten. Als advocaat AFM constateer ik dat de AFM steeds vaker openbaar waarschuwt.

De AFM heeft onderzoek gedaan naar de volatilieit van verschillende beleggingsfondsen die stellen een laag volatiel karakter te hebben, oftewel weinig schommelingen (naar boven en naar beneden). Echter, de AFM concludeert dat zogenaamde ‘Exchange Traded Funds” (ETF), ook wel genaamd Index Trackers, aanzienlijk volatieler zijn dan ETF’s die een markt-gewogen index volgen.

Wat is nu een ETF of een indextracker?

Een ETF is een beleggingsfonds dat als doel heeft het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. De AFM ziet een grote verscheidenheid aan fondsen, die weliswaar zeggen dat ze volatiel zijn, maar dat vaak niet of beperkt zijn. De AFM vindt dat aanbieders van laag volatiele fondsen ook hun belofte waar moeten maken of niet moeten stellen de fondsen laag volatiel zijn. Uit het persbericht van 19 mei 2015 blijkt dat de AFM deze fondsen hierop heeft aangesproken. De AFM voert voorts aan dat beleggingsfondsen ook duidelijk moeten zijn over de wijze waarop volatiliteit wordt berekend. Volatiliteit kan namelijk berekend worden op verschillende manieren en kan tot onduidelijkheid leiden bij de belegger. De AFM stelt dat voor een belegger de volatiliteit berekend op basis van beursprijzen (namelijk wat er daadwerkelijk wordt betaald) het belangrijkst is. Het onderzoek van de AFM is nog niet afgelopen. Zo stelt de AFM dat een vervolgonderzoek wordt gestart naar het gebruik van indices door beleggingsfondsen.